Webbsidor kan ligga nere på grund av ny PHP uppdatering
PHP uppdateras den 1:a November till version 8.1, vilket innebär flera förbättring för webbplatser. PHP 8 ger ökad säkerhet, fler funktioner och snabbare hemsidor. Den innebär utökad funktionalitet , men kan även ställa till med olika problem med din hemsida om den inte uppdateras korrekt. Vissa funktioner kan sluta fungera och leda till mer trassel, speciellt för sidor byggda i WordPress.
Vad är PHP?
PHP är ett av de mest uppskattade programmeringsspråken. PHP-programmering är en form av dataspråk. PHP står för Hypertext Preprocessor. Det är genom PHP, och genom andra språk såsom HTML, som vi kan skapa hemsidor på internet.
PHP är dessutom en så kallad open-source språk. Det betyder att det är gratis för alla att använda, vilket har lett till dess utspridda bruk över hela internet. Den större delen av koden för WordPress är gjord i PHP, vilket gör den väldigt viktig för de som använder sig av WordPress.
Vad innebär upgraderingen?
Uppdateringen av PHP innebär högre säkerhet för webbsidor. En aktuell PHP-version uppdateras kontinuerligt för att täppa igen eventuella brister i säkerheten. Om du fortsätter använda en PHP-version som inte längre stöds och uppdateras kan din hemsida riskeras att utsättas för intrång.
Den nya uppdateringen innebär även bättre prestanda, nyare versioner av PHP är alltid mer stabila och kraftfulla än gamla versioner. Många moderna hemsidesverktyg som exempelvis WordPress kräver en senare version av PHP av just denna orsak. Det tillkommer även ny funktionalitet i och med uppgraderingen
Vad gör jag?
Det kan vara bra att hålla extra uppsikt på din hemsida om något slutar fungera. Kolla wordpress.com för att se vilka funktioner som kan behöva ändras innan uppdateringen, så slipper du de flesta problemen. Ta bort plugin-program, teman eller gamla installationer du inte längre använder och säkerställ att du har uppdaterat din webbplats till den senaste versionen.
I värsta fall kan hemsidan ligga helt nere efter uppdateringen av PHP. Då behöver du rulla tillbaka uppdateringen till en tidigare version så att du kan genomföra justeringar på koden, teman och plugins så att sidan inte bryts, innan uppdateringen rullas fram igen.
Du som har din webbplats via Loopia kan enkelt göra detta genom att klicka på ditt domännamn och flytta tillbaka till en tidigare PHP-version. Därefter bör du logga in i din WordPress och uppdatera WordPress, teman och tillägg till senaste versionen. Bytet borde ta några få minuter för din webbplats. Loopias webbsupport kan alltid kontaktas när du behöver det via email, chatt och telefon.
Efter att ha uppdaterat allt kan du flytta fram PHP versionen till 8.0 igen för att testa hur det fungerar, om det ser konstigt ut. Om det fortfarande finns problem med sidan så är det fortfarande något som inte fungerar med den nya uppdateringen. Du behöver hitta den specifika komponenten och åtgärda den, då bör du aktivera WP debug eller kontakta en utvecklare.
Vår support hjälper er med
- Uppdatera php wordpress
- Websupport uppdatera php
- One.com php version
- PHP uppgradering
- Hemsida nere php uppdatering
- Loopia php 8
- Uppgradera PHP hos Loopia
Behöver du hjälp med att Uppdatera PHP?
Kontakta oss så hjälper vi dig med PHP-uppgradering och support om din hemsida är nere efter en php uppdatering.