Guide – Bygg en WordPress hemsida
Därför kommer du som vill skapa en egen hemsida i WordPress att uppskatta den här guiden. Guiden är anpassad för dig som vill skapa en egen hemsida i WordPress och som kanske känner att det vore skönt med en tydlig guide till hur man faktiskt ska gå tillväga.
Den här guiden kommer hjälpa dig som nybörjare med att göra en hemsida steg för steg. Det betyder att om du följer alla steg som ingår i guiden så kommer du ha en egen hemsida när du är färdig. Till skillnad från många andra WordPress-guider uppdaterar vi guiden regelbundet så att du kan bygga din egen hemsida med hjälp av den senaste och korrekta informationen.
Steg 1. Välj rätt publiceringssystem för att bygga en hemsida
Det första du måste göra när du ska skapa din egen hemsida är att välja vilket publiceringssystem som är det rätta för just dig.
Tidigare krävdes det att du lärde dig HTML, CSS, eller Flash för att kunna bygga en hemsida. Men tack vare utvecklingen av olika publiceringssystem, även kallade CMS (Content Management System) är den kunskapen inte längre nödvändig för att kunna bygga en egen hemsida.
WordPress är ett system som möjliggör för i princip vem som helst att bygga en egen hemsida
i dag. Genom att använda WordPress kan du med enkla medel skapa din egen hemsida som vilket proffs som helst. Att skapa en egen hemsida är i dagsläget nästan lika enkelt som att skapa ett Word-dokument.
Hur gör man en egen hemsida i WordPress?
Förut krävdes det en hel del tekniska kunskaper för att bygga en egen hemsida i WordPress. Att bygga en egen hemsida med WordPress är inte så svårt längre. I din här guiden går vi igenom det du behöver veta för att bygga en egen WordPress-hemsida. Det finns mycket information online som kan hjälpa dig i ditt WordPress-byggande. De mest populära temabyggare är Divi, Elementor och WP Bakery (men du behöver inte använda någon av dem när du ska bygga din egna hemsida).
De 3 populäraste verktygen för att bygga webbsida
- WordPress Installation – 50%
- Drupal Installation – 17%
- Joomla Installation – 6%
Därför är WordPress det bästa verktyget när du vill bygga en egen hemsida
WordPress är det överlägset mest använda publiceringssystemet i världen. Det beror till stor del på att det just nu inte finns något bättre eller enklare system att använda dig av när du ska bygga en hemsida.
Vad kostar det att bygga en hemsida i WordPress själv?
En stor anledning till varför WordPress är så populärt är att det är GRATIS. Trots att systemet är kostnadsfritt finns det en uppsjö av färdiga mallar och teman att välja mellan när du ska skapa din egen hemsida.
WordPress är fantastiskt användarvänligt, även för dig som nybörjare.
Tack vare användarvänligheten kan du utnyttja alla tillägg (”Plugins” på engelska) som finns. Med hjälp av dessa tillägg kan du skapa din egen hemsida exakt som du vill ha den. Exempelvis kan du skapa ett kontaktformulär eller lägga till like-knappar för Facebook när du gör en hemsida.
WordPress fungerar utmärkt till alla typer av hemsidor.
Oavsett om du vill skapa en personlig blogg, företagshemsida, eller hemsida för e-handel fungerar WordPress i alla lägen. Att stora företag som NASA, CNN och Ebay använder sig av WordPress är ett bevis på att publiceringsverktyget klarar av det mesta.
Varje ny hemsida som skapas är mobilanpassad.
I dagsläget är det ett måste att din hemsida är mobilanpassad. Om du gör din egen hemsida i WordPress sker mobilanpassningen automatiskt. Du behöver alltså inte göra något själv för att alla som besöker din hemsida från mobilen eller surfplattan ska få en trevlig upplevelse. Smidigt va?
Stor kunskapsbank för hjälp och utveckling.
Eftersom så många människor använder sig av just WordPress för att bygga hemsidor finns det mängder av grupper och forum på nätet. Där kan du få hjälp med det mesta som berör WordPress om du skulle stöta på problem när du ska bygga hemsida. Skulle du mot förmodan känna att du saknar något i WordPress under tiden du gör din egen hemsida så kan du enkelt hitta en utvecklare som hjälper dig med det.
Trots den uppsjö av välfungerande publiceringssystem som finns där ute så är WordPress det system jag fastnat för och själv använder.
Drupal och Joomla är exempel på två andra publiceringssystem som fungerar bra. Men det som särskiljer dem från WordPress är att båda två kräver en viss erfarenhet av att programmera och bygga hemsidor. För att kunna utnyttja dessa system fullt ut behöver du alltså vara lite av ett proffs.
Bygga hemsida med WordPress.
Det som gör WordPress så bra i jämförelse med Drupal och Jooma är att det inte krävs någon tidigare erfarenhet av att programmera eller skapa hemsidor. Just därför rekommenderar jag att du som vill bygga hemsida och är nybörjare gör det med WordPress. Det är enkelt att komma igång, men samtidigt tillräckligt kraftfullt för att du ska stanna med WordPress även när du blir bättre och bättre på att bygga hemsidor.
Nu är vi klara med steg 1 och kan därför gå över till steg 2. Där går jag igenom hur du ska tänka och gå tillväga när du registrerar ett domännamn. Dessutom får du lära dig hur man hittar ett webbhotell att placera sin egen hemsida på.
Om du redan har ett domännamn och en plats på ett webbhotell han du hoppa över steg 2 och gå direkt till steg 3. Där förklarar jag hur du gör din egen hemsida med WordPress, steg för steg.
Steg 2. Välja och registrera ett domännamn samt välja Webbhotell när du ska bygga hemsida
För att andra ska kunna besöka din egen hemsida behöver du:
- Ett domännamn. bygga-webbsida.se är till exempel ett domännamn.
- Ett webbhotell. Genom webbhotellet ligger din hemsida på en server som gör att hemsidan syns på internet.
Om du vill ha ett domännamn som slutar med ”.se” så kostar det ungefär en hundralapp i månaden. Kostnaden för en plats på ett webbhotell kan variera men den startar vid ett tiotal kronor i månaden och uppåt. Bygg din hemsida gratis, eftersom WordPress som sagt är gratis så är det endast domännamn och webbhotell som kostar dig något när du ska bygga hemsida. Dessa kostnader är näst intill obefintliga i jämförelse med hur mycket det skulle kosta att anlita en webbyrå för att göra en hemsida.
Ett eget domännamn gör att din egen hemsida visar på en seriositet och professionalitet. Den lilla extrakostnaden som ett eget domännamn innebär är definitivt värt det istället för att domännamnet till exempel innehåller gratishemsida.se. Det ser inte särskilt proffsigt ut.
När du hyr in dig på ett webbhotell ser hotellet till att din hemsida inte krånglar och att den alltid går att gå in på för potentiella besökare. Dessutom säkerhetskopierar webbhotellet kontinuerligt din hemsida, på så vis försvinner inte allt om det skulle hända något med servern som din hemsida ligger på.
Så köper du domännamn och hyr in dig på ett webbhotell.
För att kunna köpa ett domännamn när du ska bygga hemsida måste det först och främst vara ledigt. På internetstiftelsens hemsida kan du se vilka domännamn med ändelsen .se och .nu som är lediga.
Internetstiftelsen säljer inga domännamn själva, utan är istället den organisation som ansvarar för toppdomänen .se och .nu i Sverige. När du hittat ett ledigt domännamn som du vill köpa innan du ska börja skapa din egen hemsida så ska du vända dig till en så kallad registrar. En registrar är en av Internetstiftelsens auktoriserade återförsäljare av domännamn. Dessa återförsäljare är i många fall webbhotell som ofta erbjuder helhetslösningar för dig som ska bygga hemsida.
Detta bör du tänka på när du väljer domännamn.
Om du ska starta en hemsida för ditt företag vill du helst ha ett domännamn som matchar företagsnamnet, eller de produkter/tjänster ditt företag säljer. På så vis blir det tydligt för eventuella kunder och besökare samtidigt som det visar på seriositet. www.byggawebbplats.se är till exempel ett bra domännamn för en guide i hur man bygger en webbplats. Om du ska bygga en hemsida som är mer personlig, till exempel en blogg, är det en god idé att ditt namn är med i domännamnet.
När du överväger olika domännamn inför att du ska bygga en hemsida bör du ha längden i åtanke. Ju kortare ditt domännamn är, ju lättare är det att komma ihåg det. Domännamnet bör också vara enkelt att stava till annars kan felstavningar bli ett irriterande problem. Ytterligare en sak att ha i åtanke när du väljer namn är att undvika bindestreck i namnet.
De vanligast förekommande domänändelserna för svenska hemsidor är .se och .nu. Jag rekommenderar att du håller dig till någon av dessa två ändelser eftersom besökarna då enkelt förstår att hemsidan är svensk. Dessutom sägs det att hemsidor med ändelsen .se eller .nu hamnar bättre till i de svenska sökresultaten på Google.
Det finns ca. 150 miljoner registrerade domännamn i världen, så det är inte säkert att just det namnet du vill ha är tillgängligt. Därför ska du alltid registrera det domännamn du gillar så fort du ser att det är ledigt, annars kommer någon annan att ta det före dig.
En stor fördel med ett eget domännamn är att du kan skapa personliga e-postadresser. I mitt fall skulle det exempelvis kunna vara: mittnamn@byggawebbplats.se. Det ser betydligt trevligare och seriösare ut än en Gmail- eller Hotmailadress.
Detta ska du ha gjort innan du går vidare till steg 3, där du ska bygga hemsida:
- Registrerat ett domännamn som du gillar och som speglar vad din hemsida ska innehålla.
- Hyrt in dig på ett tillförlitligt webbhotell.
Steg 3. Så installerar och anpassar du WordPress när du ska bygga hemsida
Nu har du gjort allt grundarbete med att skaffa ett domännamn och hyra in dig på ett webbhotell. Det innebär att det roligaste återstår att göra, nämligen att bygga hemsida i WordPress.
Så installerar du WordPress.
Det första du behöver göra är att installera WordPress på din domän. Detta kan du göra på två sätt. Det ena sättet är betydligt enklare än det andra, men jag tänker att vi går igenom båda för säkerhets skull. Då har du två alternativ när du ska bygga en hemsida.
Det enkla sättet att installera WordPress på.
De allra flesta webbhotellen erbjuder via sin kontrollpanel möjligheten att snabbinstallera WordPress genom ett knapptryck. Denna 1-klicksinsallation hittar du oftast i kontrollpanelen när du är inloggad på webbhotellets hemsida.
Alla webbhotells hemsidor skiljer sig givetvis från varandra i olika grad. Men här följer en övergripande guide för hur du går tillväga när du ska installera WordPress genom en 1-klicksinstallation.
- Logga in på det webbhotell du valt.
- Gå till webbhotellets kontrollpanel.
- Leta upp ”WordPress” eller en ikon som heter ”Webbplatsinstallation” eller liknande.
- Välj det domännamn du vill koppla WordPress till.
- Följ installationsanvisningarna.
Om den här generella guiden inte är tillräckligt med hjälp rekommenderar jag att du hör av dig till webbhotellets kundtjänst. Det kan också vara så att de har en supportsida som är till hjälp. De kan lättare guida dig igenom installationsprocessen med information kopplad till ditt specifika hotell.
Så installerar du WordPress manuellt.
Om ditt webbhotell mot förmodan inte har ett en 1-klicksintallation tillgänglig kan du behöva installera WordPress manuellt. Då följer du dessa steg:
- Ladda ner WordPress från https://sv.WordPress.org/.
- Packa upp de filer du laddat ner.
- Kolla igenom den uppackade filen och leta upp filen som heter wp-config-sample.php och byt namn till wp-config.php.
- Nu behöver du ansluta dig till din FTP-server med hjälp av ett FTP-program. Ett sådant program är Filezilla. Du ska ha fått de uppgifter du behöver för att ansluta till din FTP-server av ditt webbhotell.
- Gå till www.dindomän.se.
- Nu bör du se följande sida:
- Här fyller du i de uppgifter som efterfrågas. De uppgifter som efterfrågas kan du få från ditt webbhotell.
- WordPress har inte alltid rättigheten att skriva till filen wp-config.php. Om så är fallet behöver du lägga in den data som efterfrågas manuellt. Det ser då ut som på bilden nedan:
- I den här situationen ska du kopiera den text som är förmarkerad. Sedan öppnar du filen wp-config.php med hjälp av en textredigerare och tar bort all data i filen. När den är borttagen klistrar du in den kopierade texten. Nu kan du spara filen och ladda upp den till din egen FTP-server. Du väljer då att skriva över den befintliga filen. När du gjort det är det bara att klicka på ”Kör installationen”.
- Det tar sedan en liten stund för installationen att slutföras. När den är slutförd bör du se följande sida:
- På den här sidan fyller du i ett namn på din hemsida, detta kan du ändra i efterhand om du vill. Du behöver också välja användarnamn för ett admin-konto. Ett litet tips är att döpa det till admin eller något liknande som är enkelt att gissa. Lösenordet ska däremot givetvis vara svårt att gissa rätt på.
- Om du föredrar att din egen hemsida inte ska synas i sökresultaten hos sökmotorer som Google kan du klicka i rutan ”Be sökmotorer att inte indexera denna webbplats”.
När du gått igenom dessa 12 steg ska WordPress vara installerat och färdigt att använda.
Som du märker är det betydligt enklare att installera WordPress med en 1-klicksinstallation än att behöva göra det manuellt. Därför skulle jag tipsa dig att dubbelkolla så det webbhotell du tänkt hyra in dig hos erbjuder 1-klicksintallationer. Så slipper du en massa onödigt arbete.
Nu är det dags att välja tema för din WordPress hemsida.
Nu när WordPress är installerat på din domän så ser du det standardtema som WordPress erbjuder. Standardtemat är väldigt grundläggande men fungerar jättebra att bygga hemsida med:
WordPress standardtema
När du ändå lägger ner tiden för att skapa din egen hemsida tycker jag inte du ska nöja dig med standardtemat. Du vill ju att din egen hemsida ska vara unik och sticka ut ur mängden, inte sant? För att göra din hemsida lite mer unik kan du ladda ner ett av alla tusentals WordPress-teman som går att hämta hem helt gratis. Med hjälp av dem kan du bygga en hemsida som ser ut precis som du vill och samtidigt ger ett professionellt intryck. Här kommer ett exempel på ett unikt tema:
Så går du tillväga för att hitta det rätta temat just för dig.
Börja med att logga in på WordPress kontrollpanel.
För att ta dig till kontrollpanelen skriver du in ditt domännamn i webbläsaren. Sedan lägger du till ”/wp-admin”. Det kan alltså se ut på följande vis: www.byggawebbplats.se/wp-admin. Du byter bara ut byggawebbplats.se med ditt specifika domännamn.
Administrationspanelen ser ut på följande vis:
WordPress kontrollpanel
Det kan se mycket ut vid en första anblick men när man går igenom kontrollpanelen steg för steg är det faktiskt inte så krångligt.
Så hämtar du hem gratisteman till WordPress.
Genom kontrollpanelen i WordPress har du tillgång till över 1 500 gratisteman. Detta utbud utökas dessutom kontinuerligt. För att få tillgång till alla dessa teman när du ska bygga hemsida så går du till ”Utseende” och klickar dig sedan vidare till ”Teman”.
Många av de gratisteman som finns att tillgå fungerar alldeles utmärkt för att bygga en hemsida som ser proffsig ut. Men skulle det ändå vara så att gratistemana inte räcker för dig så finns det lite mer professionella teman med specifika funktioner. Dessa teman kostar vanligtvis några hundralappar. Du hittar dem genom att googla på något i stil med ”WordPress themes” eller ”WordPress tema”.
Ladda ner WordPress tema
Här ser du att det inte är riktigt så svårt att ladda ner ett nytt tema som man kanske kan tro.
Genom att använda dig av sökfunktionen kan du hitta teman med en specifik webbdesign eller funktion. Om du söker med frasen ”Responsive” får du upp teman som alla är mobilanpassade. Ett tips är att du alltid dubbelkollar så att det temat du tänker välja fungerar lika väl på mobiler och surfplattor som på datorer.
Installera ett tema i WordPress
När du hittat ett tema som du känner är det rätta för din egen hemsida klickar du på ”Installera”. Nästa steg är att klicka på ”Aktivera” och sedan är ditt valda tema det som syns på din hemsida.
En viktig sak att komma ihåg är att du alltid kan byta tema när du känner för det. Allt som finns på din egen hemsida blir kvar oavsett vilket tema du byter till. Det är alltså enbart designen som ändras, inte innehållet.
Hur skapar du då just innehåll och nya sidor i WordPress?
Nu när du valt ett tema som du gillar är det hög tid att börja skapa innehåll på din WordPress hemsida. Jag tänker att vi går igenom de grundläggande delarna för att skapa innehåll när du gör en hemsida.
Så skapar och ändrar du sidor.
Två sidor som ofta är bra att börja med är en som heter ”Kontakta oss” och en som heter ”Om företaget”.
För att kunna skapa sådana sidor börjar du med att gå till kontrollpanelen i menyn till vänster. Där klickar du på först på ”Sidor” och sedan på ”Skapa ny”, när du gjort det kommer du till en blank sida som påminner lite om ett Word-dokument. Här kan du skriva text och formatera den som du vill med hjälp av den verktygsrad som finns tillgänglig. Utöver text kan du även lägga till bilder och andra typer av media, om du känner för det.
När du känner dig klar med sidan och redo att göra den offentlig klickar du på ”Publicera”. Om du gjort förändringar i en tidigare skapad sida trycker du istället på en knapp som heter ”Uppdatera”.
Så lägger du till sidor i menyn på din egen hemsida.
För att lägga till en nyskapad sida i menyn på din hemsida ska du följa dessa steg:
- Starta med att klicka på ”Utseende” för att sedan klicka dig vidare till ”Menyer”.
- Nu letar du upp den sida du vill lägga till under fliken ”Sidor” och klickar sedan i rutan vid den sidan som ska läggas till. Nästa steg är att klicka på ”Lägg till i menyn”.
Så skapar du och ändrar inlägg på din WordPress hemsida.
Om du vill ha en blogg på din egen hemsida ska du skriva så kallade ”Inlägg”. Då kan du dessutom skapa olika kategorier för dina blogginlägg.
Dessa kategorier skapar du i menyn till höger där du skriver och redigerar inlägget. Om du till exempel skapar en kategori som heter ”Blogg” så klickar du bara i den kategorin innan du publicerar eller uppdaterar ditt inlägg. Ett inlägg kan naturligtvis tillhöra flera kategorier samtidigt.
Nu vet du hur du ska gå tillväga för att exempelvis skapa sidor, inlägg och ändrar tema när du ska bygga hemsida i WordPress. Nu när vi lagt grunden tänker jag gå vidare och visa hur du ändrar några andra praktiska inställningar.
Så ändrar du webbplatstitel och slogan på din egen hemsida i WordPress.
Din webbplatstitel är viktig av flera anledningar. Först och främst är det den som förklarar vad din hemsida innehåller. Det innebär att webbplatstiteln även avgör hur Google uppfattar din hemsida.
En webbplatstitel som ligger i linje med vad som finns på din egen hemsida kan alltså förbättra möjligheten att hamna högre upp i sökresultaten på Google. Försök ha dem som skulle kunna vara intresserade av din hemsida i åtanke när du väljer webbplatsartikel. Vilka ord kan de tänkas använda när de söker på Google? Försök få in några av dem orden i din webbplatstitel.
Om du vill se vad din egen hemsida heter håller du bara muspekaren över fliken på din hemsida. Varje sida som finns på din hemsida har sin egen webbplatstitel. Så se till att varje sida har en unik titel som passar in på sidans innehåll. För varje webbplatstitel läggs det även till en slogan.
Skulle du vilja ändra webbplatstitel och slogan när du gör en hemsida så klickar du först på ”Inställningar” i menyn till vänster. Sedan klickar du dig vidare till ”Allmänt” och fyller i det som efterfrågas:
Ändra WordPress Webbplatstitel och Slogan.
Så gör du för att inaktivera kommentarfältet på sidor och inlägg.
På de flesta företagshemsidorna är kommentarsfältet avstängt. Även om du inte ska bygga hemsida till företag kan du av olika anledningar vilja stänga av möjligheten för besökare att lämna kommentarer. Därför ska jag nu gå igenom hur du gör detta.
Stäng av kommentarsfältet för enskilda sidor eller inlägg.
- Börja med att klicka på ”Panelinställningar” i den högra hörnet när du redigerar en sida eller ett inlägg.
- Genom att klicka i rutan ”Diskussion” så kommer diskussionsfältet att komma upp under inlägget.
- Klicka bort bocken i rutan ”Tillåt kommentar”. Då inaktiverar du möjligheten för besökare att kommentera det specifika inlägget eller den specifika sidan.
Skulle du hellre vilja inaktivera kommentarfältet för alla sidor och inlägg på din hemsida gör du på följande vis:
- Börja med att klicka på ”Inställningar” och sedan ”Diskussion”.
- Klicka bort bocken i rutan ”Tillåt kommentarer på nya inlägg”.
Ställ in en statisk förstasida på din WordPress hemsida.
I början när du ska bygga en hemsida är det lätt hänt att hemsidan ser ut mer som en blogg än en proffsig hemsida. Detta kan många gånger bero på att det senaste inlägget visas på startsidan, precis som det gör på en blogg. Genom att skapa en statisk förstasida kommer förstasidan se likadan ut oavsett vilka nya inlägg du publicerar. På så vis kommer din egen hemsida se betydligt proffsigare ut.
Så gör du för att ställa in en statisk förstasida på din egen hemsida.
- Först klickar du på ”Inställningar” och sedan ”Läsa”.
- Välj en av dina sidor som du skapat.
Så kan du förändra sidoinformationen.
De allra flesta temana som WordPress erbjuder tillåter dig att addera ytterligare information i en lista på sidan. Det kan till exempel vara de senaste inläggen, ett arkiv med flera månader gamla inlägg eller de olika bloggkategorierna.
För att förändra sidoinformationen gör du för följande vis:
- Klicka först på ”Utseende” och gå sedan till ”Widgets”.
- Dra och släpp de boxar som du vill ha i din sidlista. Du kan givetvis även ta bort boxar från din lista om du inte vill ha kvar dem.
Så installerar du tillägg för att få ut den fulla kapaciteten av din WordPress hemsida.
Med hjälp av olika tillägg kan du till exempel addera ett fotogalleri till din eller till och med göra om den till en hemsida för e-handel. Det finns över 2 500 olika tillägg med olika funktioner. Så det mesta du kan tänka dig finns att ladda ner.
För att installera ett tillägg går du till ”Tillägg” och klickar sedan på ”Lägg till nytt”. Där söker du efter det tillägg du vill ha och trycker sedan på ”Installera”.
Nedan har jag listat tre personliga favoriter i djungeln av tillägg som lite inspiration.
- Contact Form 7: Det här tillägget gör det enkelt för besökarna på din egen hemsida att komma i kontakt med dig. Det kan vara så att de har frågor eller synpunkter gällande något på hemsidan och då är det viktigt med ett kontaktformulär. Inte minst om du säljer produkter eller tjänster på hemsidan.
- Yoast SEO for WordPress: När du väl är klar med att bygga hemsida vill du så klart att den ska bli välbesökt. Då krävs det att din hemsida är byggd på rätt sätt för att Google enkelt ska kunna identifiera din hemsida och placera den högre upp i sökresultaten. Med hjälp av det här tillägget kan du bland annat ändra metataggar och sidtitlar direkt när du skapar ett inlägg eller en sida. På så vis underlättas arbetet att hamna högt upp i sökmotorernas sökresultat.
- Google Analytics: Genom att koppla ett gratiskonto hos Google till Google Analytics kan du på ett smidigt sätt hur dina besökare kommer och går. Med information om hur dina besökare rör sig på din hemsida underlättas arbetet med att optimera den.
Nu har jag gått igenom grunderna gör dig som vill starta en hemsida med WordPress. Om du följt varje moment vi gått igenom steg för steg så har du nu din alldeles egen hemsida. Snyggt jobbat!
Det som ligger framför dig nu är att fylla hemsidan med innehåll, men det är ju den enkla delen.
Har du inte tid eller möjlighet att bygga din egen hemsida?
Då kan du kontakta oss på webbyrån. Det är vi som satt samman den här guiden och vi är experter på att bygga hemsidor med WordPress. Dessutom jobbar vi mycket med SEO, vilket innebär att optimera hemsidor för att hamna högt upp i sökresultaten på Google. Vi hjälper dig mer än gärna med ditt webbprojekt om du känner att du varken har tiden eller besitter kunskapen.