Vill du skapa en gratis hemsida?
Vill du skapa en gratis hemsida som är så proffsig som det bara går? Då har du kommit helt rätt. Vi hjälper dig att ta ett helhetsgrepp om hur du ska tänka runt din hemsida, hur du optimerar den för bästa resultat och hur den kan generera dig intäkter redan från början.
En viktig fråga många undrar över är om deras hemsida kommer att synas i sökmotorer om den är gratis? Var lugn! Alla hemsidebyggare har funktioner som gör att du rankas på google. Men tänk på att lägga till meta titlar och beskrivningar. Det hjälper dina kommande besökare att faktiskt få veta vad din hemsida handlar om. AI blir dessutom mer vanligt vid byggandet av hemsidor, exempelvis så har wix en unik AI tjänst som automatiskt kan bygga en hemsida åt dig med teman och färger baserat på några enkla frågor du besvarar i ett formulär. Lite längre ned kan du läsa mer om wix.
Det är en tröst om allt känns hopplöst kanske? Det kan vara svårt att hitta tiden till att skapa sin hemsida om inte annat, men verktygen blir allt bättre och bättre. Domänerna fler och fler och tipsen bara växer. Också vi på hjälp med hemsida vill hjälpa dig skapa ditt bästa jag online med ett för evigt hem som faktiskt inte ska behöva kosta pengar, speciellt inte i början innan du vet vad du får.
Gratis hemsida, gratis lunch?
Vill du bygga en hemsida i WordPress? Eller är du kanske sugen på att testa weebly eller squarespace? Oavsett val av plattform för din hemsida så kommer du att ha stor nytta av denna exklusiva guide för 2021. Vill du läsa en sammanfattning redan nu kan du göra det här.
Vill du istället grotta ned dig så ber vi dig läsa vidare och bara njuta. Vi kommer gå igenom rubbet och lite till så häng med.
Till att börja med så vill vi att du ska fråga dig vad ”gratis” betyder för dig? Tom Jones sjöng ”the best in life is free” i hans populära lyrik från låten ”help yourself”.
Visst kan det ligga mycket i det uttrycket, men ska vi översätta själva titeln så handlar det också om att hjälpa sig själv fram till målet. Inget kan förbli gratis för evigt kanske, men att börja med så är lite gratis alltid gott.
I spåren av många gratisprogram kan du komma att tvingas ha reklambanners efter en viss tid för att din sida ska förbli gratis för plånboken. Det är något att tänka på. Ibland kan dessa vara mer eller mindre diskreta anordningar som upptar plats för ditt egentliga innehåll.
Men fram till dess, nu ska vi njuta av lunchen och göra så mycket vinst vi bara kan så att du sedan har råd att anlita en webbyrå eller välja en betalningsplan för att bevara det du skapat fritt från andras annonser.
Starta hemsida gratis
Alla är vi barn i början, men det finns också underbarn utan någon större startsträcka. Vi utgår från att du som läser är lättlärd och driven och dessutom väldigt intresserad av ämnet. Gratis kan vara kvalitativt men mycket gratis är också väldigt mycket kvantitet. Samma upplagor av hemsidor med väldigt liknande innehåll är tyvärr vanliga inslag i dag på webben.
Så, vad vill alla ha ut av en hemsida, även om det ska vara en gratis investering? Och hur ska man undvika fallgroparna? Vi garanterar att du håller dig stadigt på jorden om du tar dessa steg i beaktning.
- Sidan ska vara tillgänglig. En trygg domän är att prioritera.
- Sidan ska vara snabb att ladda och bra på att hantera de fel som kan uppstå.
- Sidan ska vara både luftig och kontrastrik.
- Den ska vara överskådlig.
- Det ska vara lätt att fylla i formulär på hemsidan. Att du ska bli nådd är a och o.
Efter noggrant övervägande har vi även kommit fram till att långsiktighet precis som användarvänligheten ligger högt på listan av vad människor önskar av en hemsida. Det ska vara enkla mallar, lättbyggt men ändå inte ta oss tillbaka till 90-talet. Kraven går att tillgodose men kom ihåg att många erbjuder sina verktyg gratis under endast en testperiod, vi vill ju ha något mer stadigvarande än så. Men sanningen är den att med tiden så kan det kosta dig mer att inte kosta på din hemsida en slant. Men nu utgår vi från att du börjar där du står och pengar kommer med tiden via företaget som du driver.
Om just tid och det viktiga med tålamod
Jag skulle inte nödvändigtvis säga att det är ett svårt uppdrag att skapa en gratis hemsida, men ska det bli riktigt bra så ska du också lägga ned mycket tid på projektet. Många som påbörjar sin nya hemsida avsätter några timmar och tror att det ska räcka till. Det kan det också göra, såklart beroende på din tidigare erfarenhet att designa hemsidor. Men är du helt ny på området är tålamod nyckeln. Lägger du bara ned tillräckligt med tid i början kommer du ha en god grund att stå på i ditt fortsatta byggande. Och det är just det som är en av nycklarna, din hemsida ska vara levande, både google och dina besökare gillar en levande sida.
Systemet för att hantera och publicera information kallas för CMS och står för förkortningen content management system. Detta är kort och gott ett publiceringssystem. Man kan också tala om ett huvudlöst CMS, vi ska inte gå in på det djupare nu men det handlar om att kunna använda ditt innehåll i stort sett varsomhelst.
Planera och strukturera
Välj en typ av plattform, så kallat ”world page builder” på universalspråk. Detta är helt enkelt ditt verktyg för att skapa en hemsida utan manuell kodning. Det finns många exempel förutom WordPress, som trots allt är det vanligaste idag. Vi tycker om webnode och wix för att nämna två. Lite längre ned förklarar vi de två sistnämnda lite mer ingående.
I din fortsatta planering tycker vi att du bör börja med att prioritera sidans innehåll framför dess estetik. Färg och form är inte prio ett. Det är vad du vill säga, det skrivna ordet som du börjar med.Se dig och din hemsida som ett tomt ark. För att arket ska bli din karta behövs en ritning på den tomma ytan och denna ritning förklarar du med ord. Sedan är det dags att färglägga landskapet.
Gör helt enkelt skriften på din sida helig. Det är orden som drar trafik till sidan och det gäller att välja dem väl. Orden ska spela väl med googles server. Ord som google gillar speglar vad dina besökare faktiskt funderar över och du ska erbjuda det snabbaste svaret på deras problem.
Börja med att studera och förstå din målgrupp.Vad är deras problem idag och hur kan du lösa dessa med dina produkter? Är du en bloggare eller influencer är tänket detsamma, du är varumärket och det du ger av dig själv är lösningen. Iallafall där och då för stunden för din besökare. Tänk också runt nedan punkter.
- Lär dig grunderna i sökmotoroptimering och använd en mall som är lättnavigerad för dina besökare.
- Undvik att överinformera, satsa istället på att förmedla ditt budskap tidigt. För mycket information belastar dessutom hemsidan och kan göra den långsam. Sen ska du aldrig se din hemsida som ett färdigt verk vad gäller just innehållet.
- Så se till att ofta uppdatera med bra innehåll, det älskar söksidor som google.
- Fundera runt estetiken, bilderna ska vara i harmoni med dina texter. Ett bra tänk är att fundera runt de så kallade gyllene snitten.
- Förakta inte webbpsykologi. Den mänskliga hjärnan älskar paketering, utrymmen, luftighet och kontraster. Skräddarsy helt enkelt det som din sida erbjuder.
Mer om webbpsykologi
Människor är självcentrerade varelser, du behöver belysa fördelar. Gör skillnad på vad du faktiskt erbjuder och vad din besökare får ut av erbjudandet. Kom också ihåg att kontraster triggar beslut. Här är före- och efter bilder ett perfekt verktyg. Hur skiljer du dig från mängden, visa inte bara, säg det!
Dina besökare är dina barn, dom kan tänka själva och dom gör det ofta men om de inte får svar på sina frågor tappar de lusten att lära sig mera. Och du vill ju lära dom om varför just din hemsida erbjuder det bästa. En besökare minns alltid början och slutet på hemsidan bäst, det visar forskningen. Det är viktigt att ändra mönster och att hålla informationen uppdaterad.
Du ska ha ett visst visuellt tänk. Optiska nerven är snabbare än hörselnerven så använd bra och talande bilder. Dessutom är människan inte så rationell som vi kan tyckas tro. Vi behöver känslor i olika grader för att fatta beslut. Och kom ihåg människor kan dras till mycket, men inget är ett sådant dragplåster som andra människor.
Några viktiga påståenden om webbpsykologi är att vi följer andra och lyssnar på auktoriteter och om jag gillar dig är chansen större att jag faktiskt handlar av dig. Vi vill alla känna en gemensam identitet med någon eller något. Risken att gå miste om något är väldigt starkt inmatat i oss att undvika.
Värdet av sociala medier
Ja vi skulle ljuga om vi undanhöll värdet av sociala medier för företag och självklart ska du ha länkar till dina sidor där på din hemsida. Sociala medier idag är mer än facebook, twitter och instagram. Har du en yngre publik så är tiktok eller snapchat ofta att föredra. Men vad som är ännu viktigare är att inte bara länka från hemsidan till dina sociala media konton,- det handlar också om att använda dessa för att driva trafiken tillbaka till hemsidan. Hemsidan är ju ditt hem och dina besökare ska snarare behandlas som gäster, eller rentav goda vänner. Det optimala är ju om du lyckas skapa nästintill familjära användare runt ditt varumärke. Det kan räcka med en viktig person för att skapa ett helt sammansvetsat team, och den personen måste vara du när du ska skapa en hemsida ”out of nothing” och dessutom bli lite förmer än dina konkurrenter. Och du clubhouse är det nya svarta för både kvinnor och män. Tänk röst och podd i realtid och du är med i matchen.
Webbhotell
Om det fanns samma stjärnstatus på webbhotell som på den vanliga hotellmarknaden skulle vissa vara femstjärniga och andra kanske bara inkludera säng och en mindre medelbeige buffè till frukost. Vårt tips är, se inte ditt kommande hem som ett vandrarhem, bestäm ditt webbhotell och bevara det. Det finns bättre och sämre webhotell helt enkelt. Gratis webhotell är egentligen som att sova i ett tält ute i kylan. Det har sin charm om man tycker gratis är gott. Men nej, med tiden så satsa istället på det billigaste webbhotellet för att komma in i värmen och känna säkerhet online. Du kan inte förvänta dig någon support om något strular med din sida om du inte betalat något och du kan heller inte vara säker på att din hemsida är uppe dygnet runt.
Det billigaste webbhotellet är i skrivande stund miss hosting. Fördelen med den sidan är den medföljande bildbanken med över 300 000 gratis bilder som du fritt kan använda när du är i uppstarten av sidan och saknar egna unika bilder. Om inte annat så har du öppet köp i 45 dagar om du inte skulle vara nöjd.
Domän
En domän är enkelt uttryckt adressen till ditt hem på nätet. Se till att inte bo i skumma kvarter helt enkelt. Bra gratis domäner är .one eller .eu för tillfället. Visst är .com eller .se det optimala här i Sverige men ska det vara gratis så får du offra lite utav ditt hem helt enkelt.
Vad du ska tänka på är att bra domäner är de som fungerar i vardagligt tal. Du vill ju att din sida ska bli omtalad och ihågkommen. Tveka inte att själv tala högt om din webbsida, upprepa namnet för dig själv framför spegeln, låter det bra och gör namnet dig lite snyggare där och då? Det är också viktigt att ditt namn är unikt, du vill ju inte bli förväxlad med någon annan. Det gynnar ingen.
Bygg inte din idè runt en redan befintlig sida, kolla upp vad som finns där ute. Det är många som försökt uppfinna hjulet på nytt och misslyckats. Det som rullar det rullar redan så att säga. Det kan kännas som att trampa i uppförsbacke, men det vänder, börja bara om och håll det enkelt. Keep rollin!
Och du, agera snabbt när du väl hittat ditt domännamn. Det är väldigt vanligt att domäner köps upp och ska du använda din domän i kommersiellt syfte så är det viktigt att du sätter igång om du redan börjat producera varor du säljer i fysisk butik. Du vill ju inte bli förknippad med någon annan än just dig.
Wix, webnode och WordPress
Oavsett om din stora dröm är att lansera ditt nya företag online eller helt enkelt bara skriva den mest underbara bloggen så är det första intrycket helt avgörande. Gör din hemsida ett dåligt intryck sett till helheten så är du genast suspekt i besökarnas ögon. Förväntningarna idag är så pass höga då utveckligen gått så pass mycket framåt vad gäller webbdesign. Två riktigt bra plattformar är Wix och Webnode och vi ska nu berätta varför. Men vi vill börja med en baksida med wix. Du kommer inte att kunna föra över ditt innehåll, din text och dina bilder mellan olika templates, du kommer behöva klippa och klistra innehållet på nytt om du väljer att byta mall. Också gratis godis kan vara mer salt än sött alltså. Smått bittert, absolut. Det finns verkligen så många fina mallar, templates att välja på, men att uppgradera utseendet är inte lika populärt alltså på sidan.
Oavsett om du vill skapa en hemsida för första gången eller har lång erfarenhet av att designa så har wix allt du behöver. Du får välja mellan två olika alternativ, antingen får du en gratis hemsida designad med ”Wix AI” eller så kan du få fullständig designfrihet med Wix egna redigerare.
Du kan alltid lägga till avancerad funktionalitet till din hemsida med så kallat Corvid by Wix, ett verktyg sidan tillhandahåller. Sidan är trygg och har funnits i många år, faktiskt ända sedan 2006, detta är verkligen en trygghet i en djungel av bolag som vill slå sig in med gratis hemsidor åt folket.
Webnode är enligt oss mer säker vad gäller responsivitet, alltså att din hemsida kommer att bli minst lika snygg i en mobiltelefon som på datorn. Webnode har likt wix drag och släpp funktion, är snabb och här finns också väldigt många teman att välja på. Supporteamet huserar i Tjeckien för tillfället och huvudkontoret ligger i Zurich, för många är detta inget problem alls, men för vissa är ett svenskt supportteam väldigt viktigt.
Många användare gillar funktionen för webnodes webbutik. Den är användarvänlig med tillgång till mycket funktionalitet. Tänk bara på att när du växer i omsättning behöver du större utrymme för produktsidor och information. Webnode är bra men inte helt optimalt på så vis.
Vi har sparat det bästa publiceringsverktyget till sist och det är faktiskt WordPress. Det är inte konstigt att cirka 40 procent utav hela internets sidor är uppbyggt av WordPress. Det är nämligen väldigt lättanvänt. Man räknar med att var fjärde sida som vi besöker på internet är en WordPress sida. Källkoden är öppen och sidan anpassar sig så att du kan göra alla typer av webbplatser. CV eller portfolio, blogg eller försäljning, många medietyper stöds och den väldiga gemenskap online som WordPress innebär är faktiskt inte att förakta. Med WordPress är du aldrig låst till en och samma funktion, det är ständigt utbytbart. WordPress styrka är dess till synes oändliga variationer, men det kan också kräva mycket av dig i form utav faktisk tid där du tvingas prova dig fram för att hitta bästa temat för din sida. Då är det bra mycket lättare att anlita en webbyrå även om det inte är gratis.
Hemsida 24
Hemsida 24 är en svenskdesignad plattform som förtjänar din uppmärksamhet. Här har du även bra verktyg för webshop, kanske till och med en bättre sådan än urvalen från våra tre starka W, wix, webnode och WordPress.
Hemsida 24 har funnits sedan 2008 vilket genererar trygghet, men bolaget är ännu ganska litet. Bland företagare är det väldigt populärt just för att det är stationerat här på hemmaplan i Sverige. Support kommer på svenska och det finns i gratisversioner. Det är också väldigt lätt att använda med google ads. En nackdel är dock att domän inte ingår och var uppmärksam om du väl planerar att betala för sidan och är privatperson, priserna på sidan är exklusive moms. Utbudet av appar växer stadigt men är man inte i närheten av exempelvis WordPress funktioner.
Hemsida 24 är ett så kallat ”stängt system”. Fördelen med det är det krävs väldigt liten insats från dig då uppdateringar sköts centralt. Nackdelen är att du är mer eller mindre fast i ett system du inte själv äger rätten till.
Öka hemsidans synlighet med SEO
I grunden handlar SEO om att du ska synas bra på google. Resultaten är mätbara, du får ut exakt de fraser som genererar försäljning och den research som människor gör idag om en produkt eller ett företag börjar i nio av tio fall på google. Om du har kommit en bit med din hemsida kan det vara bra med kunskaper i SEO och det kan också vara bra att anlita riktiga experter från en byrå som faktiskt kan uppvisa resultat. Det vore nog så torftigt av en byrå att prata SEO och inte ens kunna påvisa sin egen vinst och mätbarhet. Hoppa inte på första bästa skolning i SEO, det finns bättre och sämre SEO. Kom ihåg att bra SEO faktiskt också är bra design och content i grunden. Bilder och infografik sänker trösklarna och gör en text mer tilldragande, håll detta nära texten. 600 ord eller mer är att föredra i totalen. Vissa menar att 2500 ord är något av det optimala på en sida. Poängen är ju att din besökare ska skrolla på din sida och upptäcka mer och att du ska kunna skapa nya intressen och infallsvinklar. Varför köpa en sko när du har två fötter? Tänk text och bilder som något parvis.
Utan ett innehåll som engagerar är SEO helt bortkastat. Sen är såklart Metataggar, beskrivningar och rubriknivåer är väldigt viktigt. Glöm inte ssl certifikat. Det ska se bra ut och börja på https för bästa optimering. Det är viktigt att tillräckligt många googlar på det ord du vill optimera för. Utifrån orden kan du sen bygga fraser och formuleringar. Vet du inte i vilken ände du ska börja? Ta det lugnt, börja med att kolla upp vilka sökord som använts från dina besökare innan de hamnade hos just dig. Var orden relevanta för vad du faktiskt erbjuder eller var dom det inte? Är sedan ditt innehåll svaret på besökarnas sökningar? Blev de tillgodosedda genom dig? Att skriva med siffror och statistik är ett bra knep, gör listor!
Det finns ett verktyg som heter ”answer the public”. Det anger visserligen inte din sökvolym men det hjälper dig att se hur meningar kan byggas upp med hjälp av ett sökord och vilka de vanligaste fraserna är runt just det sökordet. Du får dessutom andra relaterade sökord och frågeställningar. Perfekt om du har skrivtorka i bloggen.
Jobbar du med video på din hemsida? Då kan du verkligen utnyttja det faktum att google äger youtube. Optimera din video för en speciell fras och och den syns direkt på google. Men kom ihåg att SEO är långsiktigt, det kan ta ett år innan du ser resultat. Det kräver en hel del av din tid och google är dynamiskt, det kan förändras snabbt vad som toppar sidorna. Så kallad ”gör det själv seo” funkar ett tag, men du kan bli genomskådad.
Google analytics
Sammankoppla din hemsida med google analytics för att helt enkelt se hur många som besöker din hemsida och vilka kanaler de kommer ifrån. Har du många som hittat dig via facebook eller linkedin? Ja då kan det vara läge för dig att också synas där. Sen kan du studera vilka utav dina undersidor som dina besökare ägnar mest respektive minst tid på. Från vilken sida lämnade dom dig? Google analytics ger dig massor av statistik så att du enkelt kan förbättra din sida. Du kan till och med se dina besökares ålder, kön och ort. Det ger dig gratis målgruppsanpassning.
Andra sätt att förbättra sin hemsida på är att tänka runt begreppet UX.
UX är en förkortning för user experience. Det handlar om vår användarupplevelse i digitala informationsmiljöer.
Din hemsida ska inte bara ha ett schysst utseende och rätt slags innehåll. En genomtänkt layout gör att dina besökare också vill stanna kvar och återkomma till dig. För att lyckas krävs förståelse för besökarens behov, något vi berört tidigare.
En kombination av google analytics och bra eget tänk inom begreppet UX kan bli din nyckel för hemsidan. UX är dina användares upplevelser av din sida.
Sammanfattning
Gratis hemsidor är många gånger bra, men de är inte alltid bäst. I stunden du befinner dig kan en gratis hemsida vara bättre än ingen hemsida alls, men tänk långsiktigt och var beredd på att faktiskt lägga en mindre summa pengar med tiden. Det kommer att löna sig. Att spendera en viss summa pengar genererar mervärde för dig och din sida.
Hjälp med hemsida erbjuder billiga helhetslösningar för företag i alla storlekar. Att anlita oss ger dig en helt unik hemsida för just din verksamhet, vi kan allt om både Seo, Analytics, webbpsykologi och UX och tillsammans med den kunskap du nu också fått i ämnena kommer din hemsida bli oslagsbar. Vi finns med dig när du känner att du vill gå från en gratis hemsida till en mer professionell sådan.
Kom ihåg att med gratistjänster äger du inte själv äger ditt innehåll och du kan aldrig ha total kontroll över din hemsida. Går själva gratissidan där du huserar i konkurs så kan du tyvärr inte göra mycket.
Om det dessutom är viktigt för dig med ett så cleant utseende som möjligt så är kanske inte en gratis hemsida det bästa, med tiden kommer det vara annonser på din sida och frågan är ju om dessa gynnar din verksamhet?
Vill du tjäna en slant på din sida istället för att gynna andra rekommenderar vi programmet adsense. Då får du genom google rätt annonser på din sida för just din målgrupp i och med att google analyserar de ämnen som är förekommande på just din sida. Skillnaden mellan google ads och adsense är att på google ads skapar du annonser som visas på relevanta söksidor. Adsense däremot är en tjänst för enskilda personers webbplatser. Ersättningen baseras på antal klick eller på antalet exponeringar.